Bouw je eigen Suriname vakantie: Onze ervaring, jouw route, jouw tempo

Suriname algemeen

Inleiding:

Suriname is een indrukwekkend land dat tussen de Atlantische Oceaan en Brazilië ligt. Het land heeft oerwoud, indianen, bergen tot boven de 1200 meter en talloze rivieren. De hoofdstad Paramaribo is voor iedere bezoeker een belevenis met zijn vele houten koloniale huizen. Maar het land heeft zoveel meer te bieden, zoals watervallen, indrukwekkende stroomversnellingen (zogenaamde sula’s), een prachtige tropische flora, een imposante fauna en een heerlijke, gevarieerde keuken. De naam Suriname is afgeleid van het woord ‘Surinen’, dit was een indianenstam die leefde in het gebied dat tegenwoordig de landen Guyana en Suriname omvat. Geniet en laat je meevoeren in het dagelijkse leven van de altijd vriendelijke, gastvrije en Nederlandssprekende bevolking.

Cijfers :

Suriname is een klein Nederlands sprekend land aan de Noordkust van Zuid-Amerika. Het is een deel van het Amazonebekken en geografisch gezien, één van de meest zuidelijk gelegen landen van de Caribische Gemeenschap. Met een totaal landoppervlak van ongeveer 166,000 vierkante kilometer en een bevolking van ongeveer 500.000 inwoners (voornamelijk gevestigd in de kustvlakte) is Suriname één van de minst dicht bevolkte landen ter wereld.
 

Multiculturele samenleving:

Vanwege haar koloniale historie waarbinnen in plantage arbeid eerst werd voorzien door de inheemse bevolking, daarna door slaven uit Afrika en later door contractarbeiders uit verschillende Aziatische landen, heeft Suriname een unieke multiculturele en multi-etnische bevolking die het land verrijkt met een verrukkelijke culinaire variatie en fascinerende, kleurrijke tradities.

Switi Sranan - eten en drinken :

Eten speelt een belangrijke rol in het leven van Surinamers. De Surinaamse keuken is zeer gevarieerd, dat komt doordat verschillende bevolkingsgroepen hun eigen gerechten hebben meegebracht. Zo brachten de Javanen o.a. hun heerlijke bami, soatosoep (kippensoep) mee. Traditionele Joodse gerechten zijn Pom en Pastei : niet weg te denken bij een feest ! De inheemse bevolking maakt veel gebruik van bittere en zoete cassave waar o.a. de bekende Peprewatra (soort vissoep)van wordt gemaakt. Een typisch creools gerecht is Heriheri: bakkeljauw, zoete aardappel, groene en rijpe banaan, cassave en napi. De Chinezen hebben hun lekkere eten ook meegebracht, bijv. tjauwmin (chinese bami). Ook iets wat de meeste Nederlanders inmiddels wel kennen is Roti, een van origine Hindoestaans gerecht.

In het centrum van Paramaribo staat op iedere hoek van de straat wel een vrolijk karretje waar ze schaafijs verkopen. Op het karretje ligt een groot blok ijs, door hier met een schaaf ijs van te schrapen maak je schaafijs. Hierover giet je siroop en klaar is je schaafijsje ! Er zijn heerlijke smaken zoals : tamarinde, cola, kokos, orgeade (amandel) etc.

Van de talrijke vruchten die in Suriname groeien maken veel mensen vers sap. Welk sap er verkocht wordt hangt af van het seizoen. Markoesa (passievrucht) en Mopé zijn populaire smaken. Gemberbier wordt ook veel gemaakt, in tegenstelling tot wat het doet vermoeden zit hier geen alcohol in ! Let wel op : het kan erg pittig zijn !

Parbo bier - het Surinaamse Heineken - wordt veel gedronken uit djogo's, dit zijn literflessen.

De frisdrank Fernandes is inmiddels ook bekend in Nederland.

Toerisme en natuur

Suriname is voor het grootste deel bedekt met ongerept Amazone regenwoud dat, los van enkele traditionele Marron en Inheemse dorpen langs de hoofdrivieren van het land, in het binnenland grotendeels onbewoond is. Het land heeft daardoor de aandacht van verschillende grote milieuorganisaties en is momenteel één van de meest belangrijke locaties voor conservering van tropisch regenwoud en een interessante nieuwe bestemming voor duurzaam en ecologisch verantwoord natuur toerisme. Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen zoals olie, bauxiet, goud en tropisch hardhout, maar heeft tegenwoordig het nieuwe ‘groene goud’ : natuurtoerisme toont een bemoedigende opwaartse trend.
Beschermde natuurreservaten beslaan momenteel ongeveer 14% van het land oppervlak en in 2007 zijn er in de wouden van Suriname diverse nieuwe diersoorten ontdekt.


Klimaat :

Suriname heeft een tropisch klimaat. Het is er warm en vochtig. De gemiddelde dagtemperatuur is ongeveer 27 graden. En dat het hele jaar door ! De zon komt iedere ochtend even na zessen op en gaat 's avonds tussen half zeven en zeven weer onderEr zijn geen seizoenen, alleen regentijden en droge tijden. De regentijd is van half maart tot half augustus. Daarna begint de grote droge tijd en die duurt tot half december. Tot half januari wordt het land weer opgefrist door de regens in de kleine regentijd. Vervolgens is de kleine droge tijd aan de beurt en die duurt tot half maart.

Tijdsverschil :


Tijdens de zomertijd in Nederland is het in Suriname 5 uur vroeger.
Tijdens de wintertijd in Nederland is het in Suriname 4 uur vroeger.

Bellen, internet, elektriciteit :

Internet en gebruik van WiFi is op steeds meer openbare plaatsen mogelijk in Paramaribo, veel hotels en guesthouses bieden hun gasten kostenloos gebruik van WiFi aan.
Het voltage in Suriname is over het algemeen 110 volt. De grotere hotels hebben meestal wel 220 volt. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee. De stopcontacten zijn overal weer anders. In het binnenland is er niet overal elektriciteit beschikbaar. Neem in ieder geval altijd een zaklamp mee. De stroom valt soms uit, ook in Paramaribo.

Geld wisselen:

De SRD (de Surinaamse dollar) is munteenheid van Suriname. Deze valuta is alleen in Suriname verkrijgbaar. Bij aankomst op de internationale luchthaven kun je wel contant geld wisselen, pinnen van vreemde valuta gaat niet meer. Er zijn in Paramaribo pinautomaten waar je terecht kunt, maar het komt ook regelmatig voor dat ze buiten werking zijn. Wij raden daarom aan om ook contant geld mee te nemen en dat ter plekke om te wisselen, hiervoor zijn genoeg gelegenheden in de stad (Cambio's en banken). Op straat wisselen raden wij af. Voor trips naar het binnenland raden wij aan wat cash geld in SRD mee te nemen.

Fotograferen :

Fotograferen in Suriname is fantastisch om te doen. Het land is ontzettend fotogeniek. Let wel op  : het is ongepast om zomaar mensen te fotograferen, zeker in het binnenland vinden de mensen het een probleem. Vraag dus vooraf altijd toestemming. Wanneer je tijdens je vakantie mooie foto's van lokale mensen hebt gemaakt is het erg fijn als je een aantal afdrukken opstuurt.

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram