Blok 15 Warappakreek
Vaar door de koloniale geschiedenis
Deze dagtrip neemt je mee naar Plantage Reynsdorp (Bakkie), een voormalige koffieplantage (1744) met oude sluizen en gebouwen. De plantage is rond 1900 verdeeld onder oud contracten : voornamelijk Javanen. Bakkie is de laatst bewoonde plantage aan de rechteroever van de Commewijne rivier. Het Bakkie Museum heeft één van de meest unieke collecties in Suriname met vele originele boeken, prenten en voorwerpen.
Het is dus is vooral geschikt voor iedereen die wat meer te weten wil komen over de geschiedenis van de plantages maar ook vogelspotters kunnen hun hart hier ophalen want er het is tevens een prachtige spotplek voor vogelaars.
Je vertrekt vanuit Paramaribo waar je een korte historische rondleiding door de stad krijgt. Hierna rijd je door verschillende plantages voordat je op de boot stapt. De boot brengt je naar Bakkie (voormalig plantage Reynsdorp) en vervolgens vaar je door de Warappakreek naar de monding aan de Atlantische oceaan. Tijdens de tocht worden de vondsten uit de slaventijd zoals sluizen, graven en de restanten van de suikerfabriek bezocht. Terug op Bakkie krijg je een rondleiding door de botanische tuin en het museum waar verschillende vondsten uit dezelfde tijd kundig worden voorzien van achtergrondinformatie. Zo leer je enorm veel over de koloniale tijd en is de geschiedenis tastbaar en zichtbaar, precies op de plek waar het zich meer dan honderd jaar geleden heeft afgespeeld.
Tijdens de tocht worden er veel vogels gespot waaronder bijvoorbeeld rode ibis, krabbuizerd, verschillende soorten spechten maar ook krabben, vieroogvissen en brulapen zie je hier regelmatig.
In 1804 is de Warappakreek door de Engelsen gebruikt om Suriname succesvol in te nemen door achterlangs Fort Nieuw Amsterdam te verrassen. In dit gebied waren veel cacao-, katoen-, koffie- en suikerplantages gelegen waaronder Frederikslust, één van de rijkste plantages uit die tijd. Sinds de opheffing van de slavernij raakte de kreek steeds meer verlaten en dichtgeslibd. Deze unieke situatie heeft ervoor gezorgd dat de natuur ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan en hierdoor zijn vele voorwerpen goed geconserveerd gebleven..
Bekijk ook het filmpje van het NOS-journaal waarin Warappakreek uitgebreid aan bod komt :
Toen Marsha Mormon (geboren in Renkum NL) begin 2007 hoorde, dat haar voorouders van een Surinaamse plantage kwamen, is ze begonnen de sporen te volgen, ze kwam op Plantage Reynsdorp, ook Bakkie genoemd. Ook in de Warappakreek vond ze alles vervallen, het parwabos heeft het gebied weer teruggenomen. Vervolgens ontstaat het idee om het gebied te herstellen, zelfs de dichtgeslibde kreek van bijna 10km wordt door hen weer opgegraven. Tijdens het graven zijn er veel voorwerpen uit de tijd van de slavernij teruggevonden, dit is nu te bezichtigen in het Museum te Bakkie. Dankzij haar doorzettingsvermogen is het gebied nu weer toegankelijk en zichtbaar voor het grote publiek. Nu de overheid mee-investeert is de toekomst zeker voor Bakkie en de Warappakreek.
Bekijk hier het verhaal van Marsha Mormon :
Het is mogelijk Warappakreek in 1 dag te bezoeken maar er kan ook overnacht worden in 1 van de 3 lodges.
Prijzen v.a. 75,- (zie Prijzen )