Bouw je eigen Suriname vakantie: Onze ervaring, jouw route, jouw tempo

Fietsen in Suriname

Fietsend zie je het meest !

 


Hieronder een paar beschrijvingen van fietstours, zelfstandige fietstours, één- of meerdaags. Natuurlijk is er veel meer mogelijk, laat ons weten wat je wilt en we gaan kijken of we het voor je kunnen regelen.

Plantage Peperpot Fietstour (24 km)

We steken de Suriname Rivier vanaf de Waterkant in Paramaribo met de tentboot/korjaal over naar Meerzorg. Daar begint de fietstocht die deels over zandwegen gaat. Het eerste stuk gaat over de nieuwe weg die aangelegd is door de komst van de Wijdenboschbrug over de Suriname Rivier. We fietsen richting de brug en slaan enkele meters voor de brug een zandweg in richting plantage Peperpot. Onderweg passeren we woonhuizen van voornamelijk Javanen en Hindoestanen. Dichter bij de plantage zijn oude koffie- en cacaobomen te zien. Bij plantage Peperpot aangekomen is het mogelijk het terrein van de oude fabriek te bezichtigen. Op de terugweg fietsen we weer door woongebied naar onze lunch in Meerzorg. Na de lunch fietsen we naar de boot voor de oversteek terug naar Paramaribo. Een fietstocht naar plantage Peperpot is een prachtige mengeling van historie en natuur en een aangename gastvrije ontmoeting met de Javaanse en Hindoestaanse bewoners.

Inclusief: fiets, gids, boot, lunch, entree en dranken.

reserveren

Mountainbike tour : Katwijk plantage (60km)

In Paramaribo stappen we direct op de mountainbike en fietsen langs de rivier naar het noorden, naar Leonsberg. We stappen in de tentboot en maken de oversteek naar plantage 'Rust en Werk'. We zien hier hoe de families leven van de visserij. Ook bezoeken we eeuwenoude graven ter plaatse. Vervolgens fietsen we langs de Commewijne Rivier langs verschillende plantages: Johanna Margaretha, Frederiksdorp, Mariénbosch en Kroonenburg. We steken de Commewijne Rivier over naar plantage Katwijk. Dit is nog steeds een koffieplantage. We bezoeken de koffiefabriek en bekijken de koffie-aanplant. Op Katwijk genieten we van onze lunch. Wie zin heeft kan een duik in het zwembad nemen. Aan het eind van de middag fietsen we terug naar Paramaribo.

Inclusief: mountainbike, gids, maaltijden en dranken

reserveren

4-daagse zelfstandige fietstocht door Commewijne (100km)

Commewijne is de afgelopen jaren een uitstekend fietsgebied gebleken. Tijdens deze fietstocht komen we langs de oude plantages, woonwijken en landbouwgronden. Er wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het gebied en haar plantages. Ook krijg je een beeld over de woon- en leefgewoontes van de verschillende bevolkingsgroepen van het district. Een prachtige tocht voor de echte fietsliefhebber!


Dag 1 

Je fietst door het noorden van Paramaribo naar Leonsberg. Daar steek je met fiets en al op een tentbootje (met afdak) de Suriname Rivier over. Aan de overkant bent u in Nieuw- Amsterdam, de 'hoofdstad' van het district Commewijne. Hier bezoek je het openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam. Je fietst door naar plantage Mariënburg, waar de geschiedenis van de suiker (en de rum) uit Suriname voor het oprapen ligt. Neem een kijkje bij de oude en verlaten suikerfabriek. Ooit de trots van het land Suriname. Hierna steek je de Commewijne Rivier over. Je fietst naar plantage Frederiksdorp, ooit een koffieplantage en oude politiepost. De plantage is tegenwoordig helemaal gerestaureerd. De oude glorie herleeft weer. Hier breng je de eerste nacht door. 



Dag 2

Na een lekker onbijt verlaat je plantage Frederiksdorp. Via de dijk langs de Commewijne Rivier fiets je naar Kroonenburg. Vandaaruit steek je met een korjaal naar de oude plantage Mon Tresor. Je fietst verder naar Tamaredjo waar je kunt genieten van een heerlijke Javaanse lunch. Vanuit Tamaredjo is het nog enkele kilometers fietsen naar de volgende overnachtingsplek op "De Plantage".

Dag 3

Een rustdag op "De Plantage". Lekker genieten van de rust bij je huisje en bij het zwembad. Wanneer je zin hebt, kun je in de ochtenduren meegaan op een boswandeling of gaan vogelspotten. 

Dag 4

Vanuit 'De Plantage" fiets je naar de oude koffie- en cacaoplantage Peperpot. De plantage is nu uitgeroepen tot natuurpark met een 5 km lang fiets/looppad dwars door het gebied.  Informatieborden vertellen je onderweg veel over de planten en dieren van dit natuurpark. Er zijn veel verschillende vogels en apen. Ook breng je een bezoek aan de oude directeurswoning van plantage Peperpot, nu geheel opgeknapt. Je fietst vervolgens naar Meerzorg waar je met een tentbootje oversteekt naar de Waterkant bij Paramaribo.

Inclusief: fiets, 3 x overnachtingen, 3 x ontbijt en routeboekje.    Exclusief: lunch, diners en kosten bootoversteek.

reserveren

Fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour

Historie, cultuur en natuur wisselen elkaar af op deze leerzame fietstour naar het historische Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot.

Korte geschiedenis

In de achttiende eeuw werd Fort Nieuw-Amsterdam gebouwd om de verschillende plantages dichtbij de monding van de Suriname rivier te beschermen tegen piraten en andere indringers. Dit fort heeft een strategische ligging op de plaats waar de Commewijne rivier uitkomt in de Suriname rivier. Beide rivieren stromen naar de Atlantische oceaan. Fort Nieuw-Amsterdam is, zoals je zult zien bij de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour, opgebouwd uit aarden wallen en een binnenterrein waarvan er gedeeltelijk een openluchtmuseum is gemaakt.

Tijdens de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour kom je ook veel te weten over de koffie- en cacaoplantage Peperpot. De plantage wordt vanaf de negentiende eeuw beheerd door de familie Jansen. Bij het bezoeken van plantage Peperpot zie je op het fabriekscomplex nog twee oude plantagewoningen, een koffieloods uit 1808 en een cacao- en koffiefabriek. De productie van koffie en cacao werd tot 1996 voortgezet 

Verloop fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour

Bij de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour fietsen wij naar  Leonsberg. Van hieruit steken we de Suriname rivier over naar het Fort Nieuw-Amsterdam. Na het bezoek aan Fort Nieuw-Amsterdam en het dorpje Nieuw-Amsterdam vervolgen wij onze fietstocht. De fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour brengt je langs de Suriname rivier, waar de namen van de plaatsen en enkele gebouwen ons herinneren aan vroegere plantages. Het water heeft een enorme kracht, waardoor de fietsroute steeds verder wordt ondermijnd. Bij springvloed dringt het brakke water door in de landbouwgebieden, die daardoor schade lijden. Op sommige plaatsen worden de gebieden helemaal onbruikbaar. Tijdens de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour zie je hier en daar nog kanalen en sluizen uit de plantagetijd. Zoals je zult zien bij de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour, wonen er in deze gebieden nu voornamelijk Hindoestanen en Javanen. Tijdens de fort Nieuw-Amsterdam- en Peperpot fietstour passeren wij mooie hindoetempels en moskeeën. Tenslotte bereiken we plantage Peperpot.

reserveren

Meer weten ?

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram